Aanpassingen in FIFA 14

Aanpassingen in FIFA 14

Wat is er nieuw in FIFA 14?

In FIFA 14 is er uiteraard weer het één en ander veranderd ten opzichte van de voorganger FIFA 13. In dit artikel zullen we deze aanpassingen uitgebreid bespreken.

Career mode

Laten we, voor we ingaan op de aanpassingen op gameplay gebied, beginnen met de aanpassingen die zijn doorgevoerd aan de career mode. De career mode heeft in FIFA 14 een behoorlijke make over gekregen. De menu’s zien er gelikter uit en de navigatie biedt meer overzicht dan voorheen. In tegenstelling tot FIFA 13 wordt je bovendien minder onderbroken door de ene naar de andere update.

Ook het scouting systeem is aangepakt. Waar het eerste draaide om cijfers ligt de nadruk in FIFA 14 meer op de spelers zelf. Geef aan je scouting door naar wat voor type speler je op zoek bent en zij zullen hiernaar op zoek gaan. Voor een onbekende speler hebben ze meer tijd nodig waardoor het belangrijk is niet te lang te wachten met de voorbereidingen voor het tweede seizoen.

Tactical Defending op de schop gegooid

Genoeg over de career modus, laten we doorgaan met de aanpassingen aan de gameplay. In FIFA 12 was het tactical defending systeem, waarbij het afpakken van de bal veel meer timing vergde, een grote aanpassing. Hoewel niet iedereen deze aanpassing in het begin kon waarderen lijkt het nu niet meer weg te denken uit een FIFA game. Echter is EA nog niet tevreden over de uitwerking van het systeem omdat het te vaak situaties opleverde waarbij de verdediging machteloos was. Om dit te verhelpen is de A.I verbeterd die meer rekening houdt met de spelers die vrij staan en is de ‘second chance’ tackle geïntroduceerd waarmee je snel een nieuwe tackle kan inzetten als de tweede volledig is mislukt.

De aanpassingen hebben als gevolg dat het moeilijker wordt de bal met een paar tikken naar de aanvaller te spelen waardoor de opbouw die wordt ingezet een belangrijkere rol gaat spelen.

Verdedigen FIFA 14

Afschermen van de bal

Door de aanpassingen aan het tactical defending systeem ontstaan er meer duels. Om deze beter uit te kunnen vechten zijn er in FIFA 14 meer mogelijkheden om je lichaam te gebruiken in een poging de bal van je tegenstander af te pakken. Dit kan gedaan worden met behulp van de linker analoge stick (voor de skill moves heb je nu nog alleen de rechter analoge stick nodig). Dit afschermen gebruik je overigens niet alleen tijdens het verdedigen, ook tijdens balbezit kun je de linker analoge stick indrukken om de speler van je tegenstander een stootje te geven. Dit heeft wel als effect dat je speler lichtelijk afgeremd zal worden.

Dribbelen in FIFA 14

Waar het dribbelen het er bij alle spelers vrijwel hetzelfde uit zag in eerdere FIFA delen (alleen de snelheid was anders) wordt er in FIFA 14 gekeken naar de specifieke eigenschappen van een speler om te bepalen op welke manier een dribbel wordt uitgevoerd. Een speler als Cristiano Ronaldo zal bijvoorbeeld een perfecte balcontrole hebben tijdens een dribbel terwijl een minder begaafde speler meer moeite heeft om de bal bij zich te houden.

Aanvallers hebben betere loopacties

Eerder gaven we al aan dat de verdediging beter meeloopt met de aanvallers waardoor het moeilijker wordt om genoeg ruimt te vinden. Om er voor te zorgen dat het niet onmogelijk wordt om de aanvaller in een vrije positie te plaatsen, zijn aanvallers beter in staat om verdedigers op een verkeerd been te zetten. Zo zal een aanvaller regelmatig proberen weg te komen van een verdediger en het randje van buitenspel opzoeken. Door deze loopacties wordt er ook meer ruimte voor andere spelers gecreëerd.

Schieten in FIFA 14

Een bal die beter rolt

Bij eerder delen van FIFA kwam nog wel eens de kritiek dat het rollen van de bal stroperig aanvoelt. EA heeft dit bij FIFA 14 eindelijk aangepakt wat als resultaat heeft dat de bal meer effect heeft, beter reageert op de omstandigheden en het stijgen en dalen van de bal realistischer wordt weergegeven.

Schieten in FIFA 14

Door de aanpassingen aan de phycis van de bal is ook het schietsysteem aangepast. Je krijgt meer mogelijkheden om de bal te schieten zoals jij dat wil (kies bijvoorbeeld voor een extra lage bal of voor een bal met een enorm effect). Dit betekent ook dat je het effect ziet als je niet goed voor de bal staat of de bal ongelukkig raakt.

Kortom zijn er genoeg aanpassingen die het interessant maken om met FIFA 14 aan de gang te gaan. De aanpassingen maken de game nog realistischer waarmee een potje in FIFA 14 steeds meer en meer op de realiteit begint te lijken.