FIFA formaties, welke moet je kiezen?

FIFA formaties, welke moet je kiezen?

Formaties FIFA

Het uitkiezen van een goede formatie die past bij jouw manier van spelen is een belangrijk onderdeel in FIFA. In dit artikel zullen we onze vier favoriete FIFA formaties bespreken. Twee hiervan zijn voornamelijk gericht op aanvallen en twee om te voorkomen dat je tegenstander scoort om vervolgens via een counteraanval te scoren.

Aanvallende formaties

4-3-3

Als je online speelt is het niet vreemd als je deze formatie één op de drie potjes voorbij ziet komen. Veel mensen kiezen voor deze formatie omdat je er via de rechter en linker flank vrij makkelijk mee naar voren kunt komen. Bovendien stelt deze formatie de centrale verdedigers van je tegenstander op de proef. Daarom is dit bijvoorbeeld een goede formatie tegen Real Madrid, de centrale verdedigers zijn immers niet de sterkste kant van deze ploeg.

4-2-3-1

Deze formatie werkt goed omdat je zowel met een aanvaller als met drie creatieve middenvelders een aanval vanuit het midden op kunt zetten. Bovendien heb je 2 verdedigende middenvelders over die je ondersteuning bieden bij je verdediging. Waar het bij je verdedigende middenvelders belangrijk is dat ze beschikken over een goede mentaliteit, moet je bij de aanvallende middenvelders en de aanvaller letten op balcontrole, visie en creativiteit. Wat betreft de verdediging is het belangrijk dat je twee centrale middenvelders hebt die mee naar voren kunnen komen om voldoende aansluiting met je voorhoede te hebben. Extra belangrijk bij deze formatie is om te voorkomen dat je verdediging de hele wedstrijd aan het rennen zijn en uitgeput raken.

Het nadeel van deze formatie is dat het lastig is om over de flanken te spelen. Daarnaast is het een nadeel dat je verdedigers, als deze vaak mee naar voren komen, te veel ruimte leeg laten voor je tegenstander om een counteraanval op te zetten.

Tip: gebruik bij de drie aanvallende middenvelders één-tweetjes om door de verdediging van je tegenstander heen te komen.

Verdedigende formaties

Naast een aanvallende formatie kun je natuurlijk ook kiezen voor een verdedigende formatie. Hieronder bespreken we onze favoriete verdedigende formaties.

5-3-2

Deze formatie werkt goed op het moment dat je jouw team compact wilt laten spelen en de andere speler weinig aan de bal wilt laten komen. De formatie kan ondersteund worden door “defensive” of “ultra defensive” als tactiek te kiezen. Dit zorgt er voor dat je vleugelverdedigers achter blijven en stimuleert de drie middenvelders om niet te snel naar voren te gaan.

Dit betekent dat je acht spelers hebt die je goal verdedigen en je keeper, zolang er geen perfect uitgewerkt afstandsschot wordt gelost, niet snel in de problemen zou mogen komen. De verdedigende tactieken kun je bijvoorbeeld inzetten in de laatste 10/15 minuten om er voor te zorgen dat je geen tegen goal meer krijgt. Een ander voordeel van deze formatie is dat je bij de opbouw van je aanval veel mogelijkheden hebt om de bal af te geven.

5-2-1-2

De 5-2-1-2 formatie is een uitstekende formatie om op de counter te spelen. De vijf verdedigers zullen in deze formatie worden gedwongen om de twee verdedigende middenvelders te ondersteunen bij een uitbraak waardoor je snel kunt schakelen. Bovendien komt de aanvallende middenvelder van pas om het gat met de aanvaller te dichten en snel tot een kans te komen.

Het nadeel van de formatie is echter dat je waarschijnlijk een groot deel van het spel bezig bent met het afpakken van de bal van je tegenstander. Bovendien is het een zwakke formatie als je tegen teams speelt die veel balbezit hebben op het middenveld omdat je soms met 2 man wel tegen 3, 4 of zelfs 5 middenvelders moet opnemen. Als je graag veel aan de bal bent is het dus niet verstandig om deze formatie te kiezen.

Ben je er nog niet uit welke formatie je neemt? Test ze gewoon eens uit en je komt er vanzelf achter met welke FIFA formatie je het best presteert.

1 reactie

Laat een reactie achter