Verdedigen in FIFA , hoe voorkom je een goal van je tegenstander?

Verdedigen in FIFA , hoe voorkom je een goal van je tegenstander?

1
Verdedigen FIFA 14

Op deze pagina geven we je tips om beter te verdedigen in FIFA 14. Naast dit artikel hebben we diverse andere artikelen geschreven die specifieke onderdelen van het verdedigen verder uitwerken, leer bijvoorbeeld hoe je een corner in FIFA kunt verdedigen of op welke manier je een kopduel wint.

Mogelijkheden om te verdedigen in FIFA

Laten we beginnen met tips voor de verschillende manieren waarop je in FIFA 14 kunt verdedigen:

Normale tackle
Op het moment dat er een ruimte is tussen jouw speler en die van je tegenstander, kun je door de tackle knop in te drukken de been van je speler naar de bal uitsteken. Dit kun je het best inzetten op het moment dat jouw speler voor de aanvallende speler staat (die naar jouw speler toe komt rennen) of jouw speler naar de speler met de bal rent. Hierbij is het wel belangrijk dat er niet teveel ruimte is tussen jouw speler en de speler van je tegenstander op het moment dat je de tackle knop indrukt. Als er teveel ruimte tussen beide spelers is, zul je de bal niet raken en duurt het even voor je speler opnieuw een tackle in kan zetten. Hierdoor kan de speler van je tegenstander jouw speler eenvoudig voorbij.

Sliding tackle
Het inzetten van een goede sliding tackle is lastig, maar wel bijzonder effectief.  Als je door middel van een sliding tackle de bal van de speler van je tegenstander wilt afpakken, is het belangrijk dat je hebt voldoende ruimte is. Door de linker analoge stick de juiste kant op te bewegen tijdens een sliding tackle (richting de bal) krul je de voeten van je speler om de bal heen. Dit vergroot de kans dat je de bal uiteindelijk de goede kant op krijgt. Ook kun je de sliding tackle inzetten om een paas te onderscheppen. Hierbij is het vooral belangrijk om goed op te letten naar welke kant de bal toe wordt gespeeld.

Het is aan te raden om een sliding tackle niet te vaak achter elkaar  te gebruiken. Immers duurt het even voor je na het uitvoeren van een sliding tackle weer iets kunt doen met de speler,  met als gevolg dat je tegenstander teveel ruimte krijgt. Ook is het niet aan te raden een sliding tackle in de 16 te gebruiken, dit vergroot de kans op een penalty namelijk aanzienlijk.

Jockeying
Met de  linker analoge trigger kun je jouw speler naast de aanvaller laten lopen, ook wel jockeying genoemd. Hierdoor blijft je verdediger  bij de aanvaller in de buurt en heb je meer tijd om je tackle op het juiste moment te timen. Erg handig om bijvoorbeeld een vleugelspeler te vertragen. Jockeying is zowel te gebruiken bij een stilstaande speler als bij een bewegende speler.

Roep een tweede speler op
In FIFA 14 kun je met R1 op de PlayStation 3 en RB op de Xbox 360 gemakkelijk een tweede speler oproepen. Dit is erg handig op het moment dat een situatie te lang duurt of je tegenstander in een positie komt waarin hij of zij kan schieten. Let wel op: als je dit te vaak doet krijgt je tegenstander op andere plekken veel ruimte. Net als bij de slide tackle is het dus belangrijk om dit niet te vaak achter elkaar te gebruiken.

Ga de strijd aan
Sinds FIFA 12 is het mogelijk om de strijd met een speler van je tegenstander aan te gaan. Als je naast een speler rent kunt je met rondje op de PlayStation 3 of B op de Xbox 360, deze speler een duwtje geven. Dit is ideaal om de snelheid uit het spel van je tegenstander te halen. Hoe dichter je bij de speler van je tegenstander bent, hoe harder je duw is. Houd er wel rekening mee dat de kans op een overtreding hiermee groter wordt. Het is dan ook aan te raden deze mogelijk niet in de 16 te gebruiken om een penalty te voorkomen.

Speel in op de tactiek van je tegenstander

Het inspelen op de tactiek van tegenstander is belangrijk om de kans op een tegendoelpunt te verkleinen. Let op patronen in de aanval van je tegenstander en probeer hier vervolgens op in te spelen.  Als je tegenstander veel skill bewegingen gebruikt, kies er dan bijvoorbeeld voor om veel gebruik te maken van jockeying. Als je tegenstander vaak gebruik maakt van lobjes, zorg dan dat je verdedigers en middenvelders ver genoeg naar achteren staan. Als je tegenstander vaak een hoge voorzet inzet, zorg er dan voor dat je vleugelverdedigers op tijd naar binnen komen. Probeer bijvoorbeeld ook de bal te onderscheppen door in te schatten naar welke speler je tegenstander de bal toe gaat spelen.  Hoe beter je tegenstander, hoe moeilijker het over het algemeen wordt om een aanval te voorspellen.

Hoe zet je jouw tegenstander onder druk?

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe het kan dat je tegenstander je online met de ene na de andere speler bestormd? Vanaf nu kun je dit zelf ook! Selecteer tijdens een wedstrijd de tactiek ‘high pressure’ (op het D-Pad eerst pijltje omlaag en dan pijltje naar links) om je tegenstander onder druk te zetten. Een mildere variant is de tactiek ‘team pressure’ (op het D-pad eerst pijltje omhoog en dan pijltje naar beneden). Vervolgens ren je continu met je spelers naar de spelers van je tegenstander toe en probeer je de bal af te pakken.

Deze tactiek kan goed worden gebruikt op het moment dat je dringend een doelpunt moet maken en kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met de ‘ultra atacking’ tactiek (twee keer pijltje naar rechts). Een nadeel van het onder druk zetten van je tegenstander is dat je jouw tegenstander erg veel ruimte geeft. Dit betekent dat je niet alleen je kans op scoren vergroot, maar ook de kans op een tegendoelpunt.

Meer tips om beter te verdedigen in FIFA 14

Naast de bovenstaande tips hebben we nog een aantal andere tips die je kunnen helpen om beter te verdedigen in FIFA 14:

  • Niet altijd rennen: als je continu met je spelers rent worden ze niet alleen moe, maar zul je ook vaak langs je tegenstander heen rennen waardoor je verdediging open komt te liggen. Bovendien heb je als je rent weinig tijd om een tackle goed uit te kunnen voeren.
  • Gebruik geen tackle in een één-tegen-één of één-tegen-twee situatie: als je in een situatie bent waarbij je nog meer één speler hebt om te verdedigen is het inzetten van een tackle het slechtste wat je kunt doen. Gebruik het eerder beschreven “jockeying” om je tegenstander af te remmen en andere spelers je kunnen helpen.
  • Heb geduld: voldoende geduld is enorm belangrijk voor een goede verdediging in FIFA 14. Als je te veel focus hebt op het opbouwen van een aanval, is de kans groot dat je verdedigers te snel langs de aanvallers van je tegenstanders lopen en tackles mislukken. Verdedigen is echter minstens even belangrijk als aanvallen. Zorg dus dat je wacht op het juiste moment om toe te slaan en je formatie zo veel mogelijk in tact blijft.
  • Begin met een bal naar de zijkant: als je de bal naar één van je verdedigers wilt spelen bij een spelhervatting kun je het best voor een vleugelverdediger kiezen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kans de je tegenstander de bal in afpakt op een positie waarvan die kan scoren verminderd, maar zorgt er ook voor dat je direct door kunt rennen. Vanuit hier kun je kiezen de bal naar het middelveld te gaan of direct een aanval vanuit een vleugelspits op te zetten.
  • Leg het spel stil als het nodig is: soms is het noodzakelijk een overtreding te maken of de bal over de lijn te schieten. Op dat moment nemen je spelers weer de juiste positie in en leg je de aanval van je tegenstander plat.

Ook hebben we nog een video voor je met meer verdediging tips:

1 reactie

Laat een reactie achter